Niet aan genomen:

n de natuur gevonden geelwangschildpad zonder eigenaar.
Na uitleg van ons dat wij dit dier niet mogen aannemen en dat deze man zijn dier naar Friesland Harkema moest brengen, schold hij ons uit en vroeg wat voor reptielenopvang wij zijn...
De man liep naar de overkant en gooide het dier in de vaart.

Dit is helaas het gevolg van de tegenstrijdige Nederlandse wetgeving en de  uitvoering handhaving van de RVO die de wetgeving fout interpreteert. 

De Europese wetgeving wil al deze dieren uit "de vrije natuur" omdat zij schade aan flora- en fauna veroorzaken.
De Nederlandse wetgeving maakt dat wij dit dier (nadat wij dit 31 jaar  hebben gedaan) niet mogen opvangen, al doen wij dat slechts tijdelijk!
De Nederlandse wetgeving zegt ook dat wij (als professionele dierenhulpverleners) geen dieren in nood de hulp mogen weigeren die nodig is.
Dus ; hoe dan ook we kunnen het niet goed doen! Doen we het juiste (zoals dat hoort) , dan raken wij onze volledige vergunning kwijt en dat heeft enorme financiële gevolgen en veel dieren zullen daarvan de dupe worden.
Dus wij houden ons maar aan de belachelijke wetgeving omdat wij streng in de gaten gehouden worden door de RVO.
Weer een dier dat onder vreselijke omstandigheden in onze natuur is uitgezet, precies zoals de RVO dat wil en.....
naar MIJN idee een overtreding van de Europese wetgeving.
De RVO negeert die wetgeving en is daarmee ook verantwoordelijk voor dierenleed omdat niet iedereen weet welke dieren "invasief" zijn en daardoor worden vele andere soorten schildpadden ook niet meer opgehaald door dierenambulances. Juist die soorten die niet invasief zijn, zijn ten dode opgeschreven en sterven een ellendig dood door de kou die op komst is...