* Veel mensen klagen over kalkaanslag in waterbakken voor hun reptielen….
Door de kalkaanslag komt er snél een olie-achtig filmlaagje op het water , waardoor het water snél vervuild.Om de kalkaanslag te voorkomen , kan je gekookt water gebruiken!
Oók is het gebruik van bronwater (bar-le-duc) een goede oplossing ALS er al aanslag in de waterbak zit , is het goed om dit schoon te maken met bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Wél héél goed naspoelen met vers water !!!!
*Omdat de mééste terrariums van volglas of soms van plexiglas zijn , moet dit regelmatig worden schoongemaakt.Soms zit het vuil zó vast , dat men al snél naar een schuursponsje grijpt! Helaas veroorzaakt dit krassen in plexiglas en doffe plekken op gewoon glas.Een héle simpele oplossing is ; gebruik een (oude) panty ! Er onstaan géén krassen en zélfs kalkvlekken verdwijnen ermee !
* Nieuwe stenen of takken in je terrarium?? Eérst héél goed ontsmetten!!! Kleinere stenen kunnen in kokend water of in de magnetron uitstekend worden ontsmet , maar iets grotere stenen en takken , kan je het béste met een stoomreiniger ontsmetten !!!
* Schuifdeurtjes zijn váák de reden dat voornamelijk jonge slangen ontsnappen , maar óók oudere (en grotere) slangen ontsnappen doordat ze een raampje openschuiven…Voor héle kleine slangen is het aan te raden om tussen de schuifraampjes een stukje isolatieband te plakken ; het voorkomt ontsnappen tussen de schuifraampjes door…De wat grotere slangen gaan tegen glas aan staan en laten zich naar één kant wegglijden , waardoor het schuifraampje een klein stukje openkomt te staan , waardoor het wel érg uitnodigend is om te ontsnappen.Een slotje is de béste oplossing , maar voor de wat minder draagkrachtigen is het óók mogelijk om met bijvoorbeeld een paperclip of een wasknijper een veiligheidsvoorziening te maken! Voorkomen is béter dan genezen….
* Voor in de zomer misschien wat minder belangrijk , maar voor in de winter is het belangrijk om ervoor te zorgen dat voornamelijk de bodem van een terrarium een gelijkmatige warmte heeft. Dit kan je héél makkelijk (en goedkoop) bereiken door ONDER het terrarium een plaatje polystyreen (piepschuim) te leggen. Polystyreen helpt niet alléén om te isoleren , maar voorkomt óók glasbreuk van de bodemplaat!* Bij de inrichting van een terrarium zijn er véél mensen die liefst gebruik maken van natuurlijke materialen. Kurk en échte beplanting zijn dan érg aantrekkelijk en geven een natuurlijke aanblik. Helaas hebben zowel kurk , als echte beplanting als nádeel dat er ongedierte en dus óók parasieten in kunnen komen. Een dagelijkse controle van deze materialen voorkomt infestatie’s en teleurstelling , óók regelmatig vernieuwen/verschonen is een noodzaak!
* Veel mensen vragen zich af hoelang hun terrariumverlichting nou áán moet…. Persoonlijk zeg ik altijd ; kijk naar buiten en houdt de natuur aan!Voor in de avond- en nachturen kán je (indien gewenst) een infrarode lamp gebruiken. Rood licht is niet hinderlijk voor reptielen en het verstoord hun natuurlijke biologische klok óók niet!Ook kan een keramische straler met een thermostaat heel goed werken, zonder dat het dag- of nachtritme verstoord wordt.
* Met hogere temperaturen , is het verstandig om eens te kijken of deze niet TE hoog zijn , vóór je een reptiel gaat voeren….
Reptielen die levend voer eten , kunnen (als het té warm wordt) hun spijsvertering niet goed aanpassen en het voedsel kan gaan rotten vóór het verteringsproces begint!
In het méést gunstige geval zal de prooi worden uitgespuugd , maar het wordt pas écht ernstig als het reptiel daar niet de kracht voor heeft …
* De plaatsing van een terrarium is héél belangrijk ; als het dier de gehele dag in de volle zon staat zal het dier misschien worden geroosterd , maar als het dier nooit zonlicht ziet , is dat óók niet goed. Ook is het belangrijk om een rustige plaats uit te zoeken , zodat het dier niet gestrest wordt van de passerende visite of familieleden…. In sómmige gevallen kán het van belang zijn om glazen zijruiten te blinderen om stress tegen te gaan!
* Het bijhouden van een ‘dagboek’ voor je reptiel , kan van groot belang zijn in geval je naar de dierenarts moet of om te zien hoe een dier in de afgelopen tijd heeft gegeten , ontlasting gehad , verveld is of iets anders… Als er iets aan de hand is , kan een ervaren persoon vaak al aan het dagboek zien wat er fout is gegaan en kan zélfs een eventuele behandeling dáárop aanpassen!
* Reptielen eten in de natuur ONREGELMATIG . Soms vinden ze wekenlang geen prooi en af-en-toe pakken ze diverse prooien op één dag!In combinatie met het bijhouden van een ‘dagboek’ is het voor dieren in gevangenschap óók beter om onregelmatig te voeren ; het is in de natuur óók niet zo dat er zaterdagmiddag om 5 uur een aapje langskomt met een prooi om de reptielen te voeren….
* Een uitstekend middel om een terrarium te ontsmetten is Dettol spray , een middeltje dat (tegen redelijke prijzen) in véle supermarkten wordt verkocht. Het doodt 99,9 % van álle bacteriën !!! WEL even héél goed naspoelen met vers water!!!
* Met warm weer en broeierige omstandigheden , zijn er weer véél mensen die bloedmijt ontdekken bij hun reptielen… Vroeger was er een goed middeltje (Heguvon) in de handel , maar dit is in Nederland niet meer te verkrijgen. Permetrin is de beste werkzame stof en zit in anti luizenmiddelen, verdunnen 1:9 tot 1:20 afhankelijk van de de ernst van de plaag. Dieren 20 minuten in dit water laten en (met hetzelfde water) drie dagen behandeld. Na de 10de dag controleren op jonge bloedmijten en eventueel nogmaals behandelen.
Maar let op; dit middel is dodelijk voor spinnen en schorpioenen! Permethrin is een insecticide dat behoort tot de groep van synthetische pyrethroïden.
Door aanwezigheid van 2 chirale centra in de molecule bestaan er vier stereo-isomeren.
Het tast het zenuwstelsel van insecten aan.
Helaas wordt het ook door katachtigen niet goed verdragen!
Frontline helpt , maar kan schadelijk zijn.
Het middel Loxazol is veilig te gebruiken op reptiel en in het verblijf.
Kijk echter uit met spinnen en schorpioenen , deze kunnen niet met Loxazol behandeld worden!
Loxazol is tevens zeer gevaarlijk voor katten ; houdt deze dus 24 uur uit de buurt!
* Vervellingen zijn géén leidraad voor de lengte van een slang! Een vervelling wordt tijdens het afstropen in de lengte opgerekt tot wel 140% van de échte lengte en is daarmee een onbetrouwbare manier om de lengte van uw reptiel te bepalen!
* Vervellingen van tarantula’s zijn in de éérste uren ná de vervelling nog heel flexibel en kunnen in bijna elke gewenste houding worden neergelegd. Na een aantal uren verhard de vervelling zich en wordt dan zéér breekbaar. Er zijn in de handel verdiepte fotolijsten te koop , waarin de vervelling héél mooi kan worden bewaard. Ook het gebruik van haarlak helpt om de vervellingen steviger/langer goed te houden !
* Voor de aankoop:Terrariumdieren moeten voor aankoop goed bekeken worden. Let daarbij op hun lichaamshouding, gedrag en voedingstoestand. Liggen de dieren apathisch en met gespreide poten op de grond, reageren ze niet op bewegingen maar alleen nog op aanraking? zijn ze zo vet dat ze nog maar moeizaam bewegen, of juist zo mager dat de botjes van het bekken uitsteken en de spieren van poten en staart ingevallen lijken?. Is de omgeving van de aarsopening met mest vervuilt, of ziet u daar zelfs restjes bloed?. Liggen de ogen diep in hun kassen, zijn flarden oude huid aanwezig, of ziet de huid er vaal, raar verkleurd of schurftig uit? ziet u dikke builen, abcessen of open wonden? Is de algemene gezondheidstoestand zo slecht of zorgwekkend. dan moet u toch maar afzien van de koop. gezonde dieren houden hun omgeving oplettend en nieuwsgierig in de gaten. Vraag een voederdemonstratie en kijk of ze spontaan eten. Doen ze dat, en dan zien ze er verder goed uit en bewegen ze normaal, dan kunt u ze gerust kopen.
* Alle nieuwe dieren, ook al zien ze er kerngezond uit, moet u ze na aankoop eerst 6-8 weken in een quarantaine-bak zetten en goed observeren. Laat ook een mestanalyse uitvoeren, breng een bezoekje aan de dierenarts (wel verstand hebben van reptielen) en haal medicijnen in huis om de nieuweling van eventuele kwalen af te helpen. Dat kost een paar centen, maar niet zoveel als wanneer u uw fraaie, weelderig begroeide terrarium moet ontsmetten of helemaal opnieuw moet inrichten, en uw reeds jaren ingeburgerde, kostbare en zeldzame fokdieren medisch behandelen of (als u pech hebt) zelfs begraven moet, en dan hebben we het alleen niet over geld. Breng de vers afgezette mest snel naar de dierenarts of naar een laboratorium dat op ziekten van huis- en terrariumdieren gespecialiseerd is. Doe dat ook als het dier afkomstig is van een goede bekende die er al een hele tijd voor heeft gezorgd. Zelfs lang ingeburgerde dieren of nakweekdieren kunnen ziek worden als de verzorging gebrekkig is, bijvoorbeeld door een nalatig vakantiehulpje, defecten aan de apparatuur, stress, verandering van omgeving en zo meer.
* Sluit het terrarium altijd goed af. Ontsnapte hagedissen hebben geen enkele overlevingskans, en andere mensen zijn er vaak bang voor.
* Vakantie…De vakantie plaatst veel huisdierverzorgers voor schijnbaar onoplosbare problemen. De hond of de kat kan dan nog meerijden of vliegen (duur) op vakantie. Maar wie neemt nu graag en in goed geweten zijn reptiel mee naar zijn vakantiebestemming ? Toch geven terraria minder problemen aan de verzorger dan veel andere huisdieren. De eenvoudigste weg is de zoektocht naar een andere terrariumliefhebber die de eigen dieren mee verzorgt. Indien zo’n vriend niet te vinden is, is de dierenspeciaalzaak het volgende adres waartoe u zich kunt wenden. Hier kunnen de dieren meestal voor de duur van de vakantie ondergebracht worden.Een ander alternatief (alleen voor kleine vakanties tot twee weken) is een kleine rustpauze voor de dieren. Een slang heeft bijvoorbeeld niet elke week voer nodig en kan dus gemakkelijk voor deze korte tijd alleen gelaten worden.Ook bepaalde hagedissen en kikkers kunnen meerdere dagen overleven met het voedsel dat u van tevoren al klaargelegd hebt. Overigens met minder warmtetoevoer verbruikt een reptiel ook minder energie en heeft het dus minder of geen voedsel nodig.Geef uw vakantiehulp het adres en telefoonnummer van uw dierenhandelaar en van een ervaren terrariumhouder in de buurt ,dat kan wel eens nuttig zijn.
* Dagelijks het drinkwater verversen. Dagelijks de ruiten reinigen met water (zonder detergenten). Voor tropisch vochtige dieren die op Reptibark zitten, wekelijks de bodem verversen. Voor woestijndieren moet je dagelijks de uitwerpselen verwijderen. Voor amfibieën moet je regelmatig het nitrietgehalte (No2) testen van het water. Dagelijks de temperaturen controleren, zowel minimum als maximum. Dagelijks de gezondheid van de dieren nazien. Voor een tropisch vochtig terrarium moet je zeker dagelijks sproeien. Kameleons en vele wildvangdieren drinken niet van stilstaand water, bevestig daarom steeds een druppelaar of sproei zeker twee maal daags met lauw water met Multivit vloeibaar. Denk eraan, een verzorgd terrarium is zowel voor jouw als voor de dieren aangenaam. Bij aankoop van je krekels moet je er steeds een stuk wortel bijvoegen, hierdoor heb je veel minder dode voedseldieren. Sprinkhanen bewaar je het best in een faunabox met gaas erin. Als voeding geef je regelmatig vers gras. Wissel zo veel mogelijk af. Vraag ons welke voedseldieren het best bij je reptiel passen. Bepaalde dieren hebben op regelmatige tijdstippen een lauw bad met Multivit nodig. Wat betreft UV-licht: UV-lampen (reptisun of iguana van Zoo Med) geven slechts UV-stralen tot op 30cm. Slangen hebben normaal geen tot weinig UV-licht nodig.
Amfibieën hebben weinig UV-licht nodig.
Hagedissen hebben veel UV-licht nodig.
* Bij het hanteren van giftige dieren , is het raadzaam om een informatiekaart (protocol) te hebben die de tweede persoon bij de hand kan houden in geval dat er ‘iets mis gaat’. Uiteraard is het óók noodzakelijk om van te voren te oefenen wat de tweede persoon precies moet doen in een noodgeval en de juiste instanties op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van deze dieren. Zorg óók dat je wéét waar eventueel tegengif verkrijgbaar is óf zorg dat je dat in huis hebt!
Omdat elke soort gifslang een specifiek gif heeft, is het verstandig om voor ieder dieren een eigen protocol te maken, met daarop relevante informatie (exacte soort,Latijnse naam) soort gif, waar antigif te verkrijgen is, bijwerkingen, allegieën , bloedgroep enz.enz.
* Ontsnapte dieren bevinden zich in de éérste 24 uur (95% van de gevallen) binnen een straal van 10 meter rond het terrarium waar ze uit ontsnapt zijn.Er bestaan geen gegarandeerde manieren om een dier in een val te lokken dus zal je daadwerkelijk moeten zoeken! In de mééste gevallen zal een dier in- of achter een kast o.i.d. zitten , op een plaats waar het moeilijk bereikbaar is en waar een constante temperatuur en luchtvochtigheid heerst , náást het feit dat ze het liefst een donkere plaats opzoeken….
Het strooien van wat meel kan helpen om een dier terug te vinden als het sporen achterlaat.
* We zijn héél erg gewend aan Nederlandse benamingen voor onze reptielen , maar als je informatie zoekt , zal je merken dat een Latijnse naam véél meer informatie oplevert. Als je een reptiel koopt , vraag dan altijd of de verkoper de Latijnse naam op een papiertje schrijft , zodat je óók de juiste spelling weet! Een omschrijving van een dier geven is vrijwel altijd té vaag om een zekere identificatie te doen…
* Zorg dat je een goede administratie bijhoudt over je reptielen ; datum van aankoop , bonnen , naam van zaak/verkoper en leeftijd van het dier kunnen van groot belang zijn bij eventuele controle . Eventuele CITESpapieren dienen óók bij deze administratie te worden bewaard!
* Zijn er krekels uit de bak ontsnapt en krijgt u ze niet te pakken? Gebruik dan geen gif, maar zet op verschillende plekjes in huis schaaltjes neer met zelfrijzend bakmeel. Na consumptie door de krekels zet het meel uit, waardoor de krekel sterft
* Een onbekend reptiel benader je best als een gevaarlijk reptiel! Sommige dieren imiteren een gevaarlijk dier waardoor verwarring kan ontstaan en levensgevaarlijke situaties. Er is geen makkelijk herkenningsteken voor gevaarlijke dieren; felle kleuren of juist matte en donkere kleuren zeggen hier niets over!
Heb JIJ óók een goeie tip??? Stuur je tip dan NU in !!!